Monday, September 6, 2010

.:.uCapan eiduLfiTri.:.

~TaqabbaLuLLah mInna wamInka~


KeLihatan Sana sIni sudah mulai mengIrIm saLam...mngucap salam Lebaran memandangkan eIduLfItrI kIan menghampIri umaT IsLam.IsLam mengajar umatnya agar berkata-kata dengan sebaEk-baek ucapan...

Majoriti amalan umat Islam di Malaysia akan mengucapkan antara satu sama lain pada hari lebaran dengan ucapan ‘Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin’. 

Amalan para salafussoleh dalam meneladani sunnah Nabi s.a.w adalah sebagaimana yang diceritakan oleh al-Hafiz Ibn Hajar al-'Asqalani r.h yang dinukilkan daripada Jubair bin Nufair r.a katanya:

“Apabila para sahabat Rasulullah s.a.w bertemu di hari raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain ‘taqabbalullah minna waminka’ (Semoga Allah menerimaamalan kami dan amalanmu).” – Rujuk Fath al-Bari, al-Hafiz Ibn Hajar al-'Asqalani.

Maka, sempena menyambut eIduLfItrI kaLi iNi...sma2Lah kTa menghuLurkan tanGan antara 1 sama laEn...saLing maaf memaafI daLam menggapai sebuah kebahagIaan yg hakIkI bagI menYambut sYawaL...buLan kemenangan...buLan kebahgIaan...buLan berkasIh sYg sesama makhLuk
('',)
No comments:

Post a Comment